Følelser stiller sig tit i vejen for at lave den gode langsigtede investering. Det er temaet i Jens Balles nye bog, Når hulemænd investerer.

Alle bør interessere sig for investering

Investering er in i øjeblikket og der er måske ved at blive dannet en aktiekultur i Danmark, som vi allerede kender det fra Sverige. Desværre har mange nye investorer en forkert tilgang til investering, og investerer alt for snævert og handler alt for meget.

– En række mekanismer vi bruger til at træffe beslutninger, er slet ikke gode for os, når vi investerer, forklarer Jens Balle.

Jens Balle har arbejdet med investering i mere end 30 år og har rådgivet både helt almindelige og professionelle investorer i både ind- og udland. De professionelle er desværre ikke automatisk bedre – de er jo også en slags mennesker.

At investering har manges interesse kan også mærkes på interessen i forbindelse med lanceringen af Jens Balles nye bog. I løbet af den første måned har mere end 300 købt bogen og over 2.600 har deltaget i webinarer om teorierne bag bogen.

Investorpsykologi er farlig

I bogen gennemgår Jens Balle blandt andet de syv investeringssynder, som er en række irrationelle tendenser langt de fleste investorer begår. For at undgå disse er man nødt til at opstille en række regler for sig selv, så man kan nudge sig selv til at gøre det rigtige.

– Selvom jeg har arbejdet med investorpsykologi i mere end 15 år, kommer jeg også til at begå nogle af fejlene fra tid til anden, indrømmer Jens Balle. For det er ikke nok at vide, at de findes. Man er nødt til at prøve at sikre, at man ikke begår dem, ved at opstille en investeringsplan.

Råd til investorer

Gennem fire dele kommer bogen med otte råd til investorer. Væsentligst er nok rådet om at komme i gang, for tid i markedet betyder meget mere for dit afkast, end markedstiming.

Det illustreres blandt andet af Warren Buffett, der har investeret næsten hele sit liv. Tiden i markedet har langt større betydning for hans placering som en af verdens rigeste mænd, end hans strategi.

Du kan købe eller læse meget mere om Når hulemænd investerer på Bedre Investering, hvor du også kan se Jens Balles blog om investering.