Er Nykredit mere udfordrede end de vil være ved? – kommentar på finans.dk

jens-balle-finans-dkJeg prøvede et forsøg i går. Jeg tog 100 kroner op af min højre lomme og bad min kæreste holde dem. Her til morgen gav hun mig så pengene tilbage – eller rettere, hun gav mig 40 kroner tilbage –  som jeg så puttede ned i venstre lomme. Jeg følte mig ikke rigere af øvelsen.

Eksperimentet svarer nogenlunde til Nykredit’s kundekroner. Det er nemlig låntagernes egne penge vi får tilbage – der forsvinder dog nogen undervejs. Dels skal Nykredits samarbejdspartnere have returkommission, dels skal de kommende eksterne investorer have afkast og dels kommer det sikkert også til at koste noget, at Nykredit holder pengene for os.

Måske ledelsen i Nykredit skulle prøve eksperimentet, så de kan fornemme hvordan det føles. Jeg stiller gerne op til at være modpart, så kan jeg da hente lidt af bidragsstigningen.

Forelsket i egne ideer

Desværre er de nok så forelskede i deres eget påfund, at de kan have svært ved at se logikken i mit ræsonnement. Det er helt naturligt og formentlig noget alle, der har været gift kender til. Nogle gange får man sagt noget, som man hårdt argumenterer for. Undervejs indser man at argumenterne ikke helt holder, men man giver sig ikke. Man fastholder bare sit og håber på at det med tiden går over.

Se artikel om effekten med at være forelsket i egne værdier – Hulemænd i habitter

Eller også har Nykredit i virkeligheden gode argumenter, men kan bare ikke lige få dem formidlet til de mange låntagere. En situation der også kan minde om noget mange har oplevet som gift.

Ukendte problemer i Nykredit?

Eller måske står det i virkeligheden meget værre til i Nykredit end de vil have offentligheden til at vide? Der har været flere kilder fremme og udtale sig om Nykredit’s evne til at leve op til de fremtidige krav – senest repræsentanter fra Baselkomiteen, der er med til at formulere kravene. De mener ikke Nykredit vil få nogle problemer med de nye krav.

Desuden har professorer, nationalbankdirektører og sågar et – nu tidligere – medlem af Foreningen Nykredit’s repræsentantskab ytret at Nykredit ingen problemer har med at leve op til de kommende krav.

Men måske er der noget om Nykredit’s situation de ikke kender til? Medlemmerne af Folketingets erhvervsudvalg var påfaldende tavse efter et møde med Nykredit’s ledelse. Forud skortede det ikke på kritik, men efterfølgende var alle tavse.

Nu vil jeg nødig piske en stemning op, men hvad nu hvis Danmarks eneste kundeejede realkreditselskab reelt er presset til at øge kapitalen af interne årsager fremfor af kommende eksterne krav?

Men det finder vi ikke ud af lige med det samme. For alle, der har fået indsigt i de interne forhold, er pålagt tavshed om situationen.

Debatindlæg brag på finans.dk. Se det her.