Giver højere løn bedre resultater?

Mere i lønningsposen fører ikke nødvendigvis til bedre resultater. Det har mange undersøgelser vist, alligevel har der været en tendens til, at direktører har fået mere og mere i løn. Direktørers løn – især i USA – er rendt fra ‘normale lønmodtageres’.

Der er naturligvis også sket en ændring i mange virksomheder, således at forretningerne – og dermed måske ansvaret – er væsentlig større i dag. Men er direktørerne virkelige deres lønninger værd? For eksempel har direktøren i Yahoo! fået et gyldent håndtryk på ca 370 mio i forbindelse med salget af Yahoo!.

MSCI har kigget lidt nærmere på tallene over de sidste ti år. De har kigget på direktør-lønninger og aktionærernes resultat i 429 børsnoterede virksomheder. Virksomheder der over en ti-årig periode har udbetalt mere end 59 mia USD i lønninger til deres direktører.

Sammenligner man resultatet for virksomheder med de bedst lønnede direktører med resultatet fra virksomheder med de dårligst lønnede er der ingen sammenhæng mellem løn og resultat. Faktisk har virksomheder med de ‘dårligst lønnede’ direktører tjent 39 % mere til aktionærerne.

Tidligere har jeg skrevet om undersøgelser, der viser at bonus giver tunnelsyn og at højere honorar ikke motiverer. Der er dog også lavet undersøgelser, der har vist at deltagerne var mere kreative, når de fik mere belønning. Men der er altså ingen sammenhæng mellem belønningen og det resultat man opnår!

Faktisk går flere virksomheder også væk fra performancemålinger koblet sammen med bonus. For det virker nemlig ikke i længden! Mange af sådanne målinger er nemlig kortsigtede og virker næsten destruktiv for de langsigtede investorer!

Det har jeg skrevet lidt mere om på LinkedIn og du kan læse indlægget på LinkedIn Pulse her.

hoejere-loen-ikke-lig-bedre-resultater-jens-balle